Đakovo turistička ponuda

Đakovo turistička ponuda
Lovište Merolino nalazi se na spoju triju Slavonskih županija (Brodsko posavske, Osječko baranjske i Vukovarsko srijemske ) nekoliko kilometara od grada Đakova, stoga za Đakovo i vrijedi narodna izreka "Đakovo je srce Slavonije!".  U Đakovu se održavaju razne kulturne manifestacije poput  "Đakovačkih vezova" i "Ivanjskih kresova", najpoznatije je po Đakovačkoj katedrali, đakovačkim vinima i slavonskom kulenu, ali i poznatim slavonskim, hrastovih šumama bogatima raznovrsnom divljači. Za one koji vole pecati, ribolov je moguć u jezerima Jošava nedaleko od Đakova, Mlinac, Borovik te ribnjacima, rijekama i kanalima. Tradicionalna, slavonska kuhinja ponosi se pojaviše mesnim specijalitetima (kulen, kulenova seka, kobasice i  šunka), jelima od divljači te jelima od slatkovodne ribe. Uz slavonsku kuhinju nadaleko su poznata i odlična vina Đakovštine (burgundac bijeli, traminac, rizling).

ĐAKOVAČKI VEZOVI
Svakog srpnja na međunarodnoj manifestaciji "Đakovački vezovi" Đakovo slavi svoju dugu i bogatu tradiciju objedinjeno jedinstvenom manifestacijom sa tri različita vida kulturne tradicije Slavonije: folklor, u kojemu posjetitelji mogu uživati u sklopu brojnih glazbenih programa, gastronomija, u čijoj raznovrsnosti prednjače slavni fiš-paprikaš, čobanac i đakovački kulen, te tradicija uzgoja konja, čija se raskoš prezentira tijekom konjičkih natjecanja na đakovačkom hipodromu. Svi gosti Đakova uživaju u tisućama narodnih nošnji, glazbi, plesovima i običajima kojima se ovaj kraj izuzetno ponosi.

djakovo-katedrala-440
Đakovačka katedrala sv. Petra
djakovacki-vezovi-440
Đakovački vezovi tradicionalna manifestacijaĐAKOVAČKA KATEDRALA
Najmonumentalnija sakralna građevina u Slavoniji je đakovačka katedrala posvećena sv. Petru za koju je sam papa Ivan XXIII. rekao da je najljepša crkva između Venecije i Carigrada. Dao ju je izgraditi đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer 1866. godine kako bi dao važnost Đakovu kao crkvenom središtu Slavonije. Prepoznatljiva po crvenoj opeki jednako je lijepa izvana i iznutra s raskošnim vitrajima i oltarom. "Đakovo je srce Slavonije - a katedrala srce Đakova!" Osim katedrale u od značajnijih kulturno povijesnih spomenika nalazimo Zidine iz 14. st., nekadašnja turska džamija iz 16. st., Spomen-muzej biskupa J.J. Strossmayera. 

ERGELA ĐAKOVO - najljepši konji Slavonije
Ergela nadaleko poznatih konja lipicanaca čine ovaj grad jedinstvenim u Slavoniji. Brojnim nastupima u svijetu đakovački lipicanci pronose glas o Đakovu i Đakovštini, a Državna ergela lipicanaca u Đakovu popularno je odredište sve brojnijih ljubitelja konja iz zemlje i svijeta. Ergelu u Đakovu osnovali su bosansko-srijemski biskupi, na svojim posjedima u Đakovu koje im je darovao hrvatsko-ugarski kralj Koloman 1239. godine. Tu darovnicu je 1244. godine potvrdio kralj Bela IV. Prvi pisani podaci o konjima na đakovačkim biskupskim posjedima potječu iz 1374. godine, u povodu vjenčanja u Đakovu bosanskog bana Tvrtka s bugarskom princezom Dorotejom. Đakovačkom biskupu Petru tada je kralj Tvrtko darovao 10 arapskih kobila i jednog pastuha.Godinom osnivanja Ergele smatra se 1506. godina, jer se tada prvi put spominje naziv Ergela, tj. da je biskup Mijo Kesarić imao Ergelu od 90 arapskih konja.

SLAVONSKI KULIN
Kulen ili kulin najprestižniji je, najcjenjeniji, pa i najskuplji kobasičarski proizvod ne samo u Slavoniji, odakle potiče i pripravlja se već 300 godina, a danas i u cijeloj Hrvatskoj. Naizgled, receptura kulena vrlo je jednostavna. Najbolji dijelovi svinjskog mesa očišćeni od masnog i vezivnog tkiva, mljevena paprika, češnjak i sol čine nadjev kojim se ispunjava ''slijepo crijevo'' svinje ili tzv. kulenica. No svaka je nijansa bitna pri izradi kulena i može biti presudna na kulenijadama, nacionalnim takmičenjima velemajstora kulena.

ergela-djakovo-290
Ergela Đakovo od 1374. godine
kulen_kulin_djakovo_slavonija
Slavonski kulin jedinstvena gastro delicija
vino-290-2
Đakovačka vina i vinogradiGASTRO FEST
Dva puta godišnje okupe se slavonski kulinari u Đakovu donoseći svoje proizvode na izlaganje i ocjenjivanje. Program nosi ime Gastro fest. Osnovni cilj Gastro festa je promoviranje bogate gastronomske ponude Slavonije i Baranje. U okviru Đakovačkih vezova održava se ljetni Gastro fest. U nekoliko dana izredaju se najbolji kuhari jela iz kotlića, a najbolji proizvođači slavonskog kulina imaju jedan dan posvećen kulinu
U vrijeme održavanja Đakovačkih bušara organizira se pokladni Gastro fest sa izložbom kobasice i slanine. I ljetni i pokladni Gastro fest priređuju ocjenjivanja izloženih proizvoda, kao i degustacije za građanstvo.